Çok Engelsiz YazılarGüncel

Kortikal/Serebral Görme Yetersizliği (CVI) Olan Çocukların Görme Becerilerinin Desteklenmesi İle İlgili 8 Öneri

CVI beyin kaynaklı, gözün anatomisiyle ilgili olmayan bir görme bozukluğudur. CVI, gördüğünü anlamlandıramamaktır, görmemek değildir. Dolayısıyla CVI’lı çocukların görme becerileri geliştirilebilir.

Aşağıda CVI’lı çocukların görme becerilerinin desteklemesi ile ilgili 8 basit öneri bulacaksınız.

  1. Basit oyuncaklar kullanın: Oyuncaklar genellikle renkli, hareketli, sesli gibi birçok özelliğe sahiptir. CVI’lı çocuklar karmaşıklıkta zorlanırlar. Örneğin plastik bir şişeyi tek renk parlak kaplık kullanarak kaplayın. Şişenin içine pirinç gibi bir bakliyat koyun. Böylece oyuncaktaki karmaşıklıklar azalacak ve çocuk istediği zaman ses çıkarabilecektir.
  2. Renk tercihine dikkat edin: Genelde CVI’lı çocukların bir renk tercihi olur. Renk tercihine dikkat ederek baktığı renkle/renklerle başlayın. Çoğu CVI’lı çocuğun renk tercihi kırmızıdır. Çünkü kırmızı, beyni en hızlı uyaran renktir.
  3. Ortamı en sade biçimde düzenleyin: Ortamı çocuğun sadece görmeye odaklanabileceği şekilde düzenleyin. Hem bulunduğu ortamdaki karmaşıklık hem de pozisyon karmaşıklığı CVI’lı çocukların görme becerilerini olumsuz etkiler. Örneğin çocuk yerde otururken bakması istenen hedefi görmesi çok zordur. Çünkü çocuk oturma becerisine odaklanır. Çocuğun, ışık kaynağına (pencere gibi) arkası dönük oturmasını sağlayın.
  4. Mesafeyi korumak için basit arka plan kullanın: Basit arka planda sunum çocuğun eğilmesini engeller ve mesafeyi, gözle tarama yeteneğini korur. Nesneleri, resimleri siyah ya da beyaz arka planda sunun.
  5. Bir kerede tek bir beceriye odaklanın: CVI’lı çocukların iki şeyi aynı anda yapma güçlükleri vardır. Örneğin bir seferde sadece nesneye bakışlarını yöneltme çalışmalısınız. Çünkü CVI’lı çocuklar genelde görme ve dokunmayı eş zamanlı kullanamazlar. Bunun nedeni, her iki becerinin de beynin aynı bölümüne ait olmasıdır.  Öyle ki CVI’lı çocuklar genellikle önce nesneye bakar, sonra uzağa bakar, sonra nesneye dokunur, en son tekrar nesneye bakarlar. Bazen sadece uzağa bakarak dokunurlar.
  6. Işığa bakmayı avantaja çevirin: CVI’lı çocuklar ışığa odaklanıp uzun süre ışığa bakabilirler. Bunu avantaja çevirmenin bazı yolları vardır. Işıklı masa kullanarak bu beceriyi avantaja çevirin. Işıklı masa üzerine nesne koyarak nesneye bakmasını sağlayın. Işığa zaten bakıyor olduğundan ışık üzerinde nesneye bakması, ışığın bir amaç doğrultusunda kullanımını sağlar. Işıklı masa, ışığı ayarlanabilir ve sarı ya da beyaz LED ışıklı olmalıdır. Işığa bakmayı avantaja çevrilmenin başka bir yolu da tablet kullanımıdır. Çocuğun yaşı ve ilgisi uygunsa tablet ile çalışılabilirsiniz. Bunun yanı sıra, basit arka plan üzerinde kullandığınız nesnelere/resimlere çocuğun arkasından el feneri ile ışık yansıtarak ışığa bakmayı avantaja çevirebilirsiniz
  7. ık seçiminde çocuğun özelliklerini göz önünde bulundurun: Bazı CVI’lı çocuklar epilepsi gibi süreğen hastalıklara sahip olabilir. Eğer nöbet geçiren bir çocuksa onunla yanıp sönen ışıklarla çalışmayın. Sabit ışıklarla çalışabilirsiniz.
  8. Görsel gecikmeyi bekleyin: CVI’lı çocuklar bir şeye bakarken önce beklerler, bir süre sonra görürler. Her çocuk farklı sürede görür. Çocuktan bir şeye bakmasını istediğinizde görsel gecikme süresini bekleyin, çocuk görmeden nesneyi/resmi önünden çekmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir