Çok Engelsiz YazılarGüncel

Braille Okuryazarlık Ayı

Braille yazı, görme yetersizliği olan bireyler için Louis Braille tarafından geliştirilmiş kabartma yazı sistemidir. Ocak ayı “Braille Okuryazarlık Ayı” olarak kabul edilmektedir. 4 Ocak ise “Dünya Braille Günü” olarak anılmaktadır. Nitekim 4 ocak, Louis Braille’in doğum günüdür.

Braille alfabesi altı nokta adı verilen standart nokta sisteminin çeşitli kombinasyonlarıyla oluşturulan, uluslararası olarak kullanılan bir yazı sistemidir. Braille alfabesinde her bir sembol (harf, rakam ve işaret) solda dikey 3, sağda dikey 3 noktanın birleşiminden oluşan altı nokta ile yazılır. Söz konusu altı noktada her bir noktanın bir numarası vardır. Bu nokta numaraları hiçbir zaman değişmez.


Braille yazı, kabartma yazı araç gereçleri kullanılarak oluşturulabilir. Braille daktilo, braille tablet ve kalem, küptaş kasa ve küptaşlar, braille pergel, braille klavyeler  bunlardan bazılarıdır.

Basılı olarak yazılabilecek her şey braille yazı ile de yazılabilir. Braille yazı basılı yazıya göre daha fazla yer kaplar. Bu nedenle bazı kelimelerin, hecelerin, eklerin ve köklerin kısaltılması yoluna gidilerek yerden ve zamandan tasarruf edilir. Ancak söz konusu kısaltmalar her bir dilde farklılık gösterir

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir