Çok Engelsiz YazılarGüncel

Çoklu Yetersizlikten Etkilenmiş Görmeyen Çocuğu Olan Ailelere 10 Tavsiye

Çoklu yetersizlikten etkilenmiş görmeyen çocuklar birbirlerinden farklı özelliklere sahiptir. Ancak onlara yönelik sergilenmesi gereken davranışlar ortaktır.

İşte bu yönde çoklu yetersizlikten etkilenmiş görmeyen çocuğu olan ailelere 10 önemli tavsiye;

1.Çocuğunuza rutinler oluşturun.

Belli bir düzenin olması çocuğun neyi, ne zaman yapacağını bilmesini sağlar. Bu, onu rahatlatır. Düzenli tekrarlar çocuğun öğrenmesini destekler. Bu nedenle çocuğunuzun gün içinde neyi, hangi sıra ile yapacağını belirleyip her gün bu düzene uymalısınız.

2.Çocuğunuza etkinliğin başlangıcı ve bitişi hakkında bilgi verin.

Yapılacak etkinliğin başlangıcı ve itişi hakkında çocuğa bilgi vermek onun ne ile karşılaşacağının farkında olmasın, dolayısıyla da kendini rahat hissetmesini sağlar. Yapacağınız etkinliğin başlangıcı hakkında çocuğunuza sözel bilgi verebileceğiniz gibi yapılacak etkinlikten bir nesneyi göstererek de ona bilgi verebilirsiniz. Örneğin banyo yapmadan önce çocuğunuza şampuanını koklatarak aşina olduğu bir nesne ile kolayca etkinliğe geçişini sağlayabilirsiniz.

 

3.Çocuğunuzla gerçek nesneler kullanarak anlamlı etkinlikler yapın.

Gerçek nesnelerin kullanımı çocuklara daha somut bilgiler verir. Çünkü gerçek nesneler tüm duyulara hitap eder. Yaşadığı çevreye ve yaşına uygun etkinlikler yapmak çocuğunuz için daha anlamlıdır ve etkinlikteki becerileri genellemesini kolaylaştırır. Örneğin çocuğunuzla plastik meyveler kullanarak meyve salatası yapıp oyun oynamak yerine, gerçek meyvelerle birlikte meyve salatası yapmanız daha anlamlıdır.

4.Çocuğunuzun becerileri doğal ortamda öğrenmesine fırsat verin.

Çocuğunuz birçok beceriyi öğrenmede desteğe ve rehbere ihtiyaç duyacaktır. Günlük hayatta kullanılan tüm becerilerin öğretiminde fırsatları değerlendirin. Örneğin dışarı çıkarken montunun fermuarını beraber kapatın, yemek yerken kaşık kullanmasına yardım edin, dişlerini fırçalamak için diş macununun kapağını beraber açın, banyodan sonra saçlarını taramasına izin verin.

5.Çocuğunuza pratik yapması için fırsatlar yaratın.

Bir beceri üzerinde pratik yapmak o becerinin en üst düzey başarıda sergilenmesini sağlar. Örneğin çocuğunuz saç tarama becerisini öğreniyorsa onunla kuaförcülük oynayarak bu beceride pratik yapmasını sağlayabilirsiniz.

6.Çocuğunuzun iletişim becerilerini destekleyici sohbet ortamları yaratın.

İletişim becerileri sosyal bağlamda gelişmektedir. Çocuğunuzla yapacağınız sohbetlerle çocuğunuza dil girdisi sağlar; taklit, iletişimi sürdürme gibi becerilerini desteklemiş olursunuz.

7.Çocuğunuzla normal ses tonu ve lisanla konuşun.

Farklı olmak normaldir ve çocuğunuzdaki farklılıklar onunla farklı bir ses tonuyla konuşmanızı gerektirmez. Normal ses tonunuzla çocuğunuzun yaşına uygun konuşmalısınız. Yüksek ses tonu ya da çocuksu konuşmalar onun alıcı dil becerilerine farklı bir etki etmez.

8.Çocuğunuzla etkileşimde çok duyulu bir yaklaşım benimseyin.

Çocuğunuzun yetersizliğe/yetersizliklere sahip olması onun çevresini anlamasını olumsuz etkileyebilir. Ancak tüm duyularını harekete geçirmek en faydalı yollardan biridir. Bu yaparken tüm duyularına aynı anda hitap etmek yerine duyularına sırayla hitap etmelisiniz.  Örneğin bir yiyeceği önce koklatın, sonra sıcaklığına dokundurun, sonra tattırın.

9.Çocuğunuzu motive eden etkinlikler ve materyaller seçin.

Herkesin ilgisi ve sevdikleri birbirinden farklı olabilir. Kişi ilgisini çeken ve sevdiği şeylerle uğraşırsa o kadar çok öğrenmeye motive olur. Bu nedenle çocuğunuzun ilgileri ve sevdikleri doğrultusunda etkinlikler planlarsanız etkinliklere katılımı ve öğrenme isteği artar.

10.Çocuğunuzun tepki vermesi için ona yeterli süre verin.

Bilişsel güçlükler bilgi işlemleme sürecini yavaşlatabilir. Bu nedenle çocuğunuzdan talep edilen bir beklentiyi yerine getirmesi ya da cevap vermesi için ona yeteri kadar süre vermelisiniz.

BONUS

11.Çocuğunuza seçim yaptırın.

Seçim yapma becerisi bir insanın yaşam sorumluluğudur. Her insan yiyeceği yemeği, giyeceği kıyafeti, arkadaşını, mesleğini vb. seçerek hayatını yönlendirir. Bir çocuk hangi yetersizliğe ve yetersizlik düzeyine sahip olursa olsun seçim yapmak hakkıdır. Çocuğunuza yiyecekleri, etkinlikleri, kıyafetlerini seçenek halinde sunarak seçmesine fırsat verin. Herhangi bir seçme eyleminde bulunmadığında davranışlarını anlamlandırarak seçim yapma becerisinin farkına varmasını sağlayın. Kendi seçimlerini yapmak çocuğunuzun iletişim becerilerine katkı sağlayacak, kendine güvenini artıracak, davranış problemlerinin azalmasını sağlayacaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir