Çok Engelsiz YazılarGüncel

Dünyadaki Değişime İlham Veren Küçük Kız, İyi Ki Doğdun!

Körsağırlık (deafblind) birçok ülkede yasal olarak ayrı bir engel türü olarak kabul edilmiştir. Ayrı eğitim ortamlarında ve ayrı eğitim uzmanlarıyla eğitimlerine devam eden körsağır bireyler düşünüldüğünde kuşkusuz en tanınmış birey Helen Keller’dir.

Helen Keller ve Köpeği

https://www.perkins.org/stories/helen-keller-a-life-with-dogs

Helen Keller 27 Haziran 1880’de doğmuş, 1 Haziran 1968’de hayatını kaybetmiştir. Dolayısıyla haziran ayı Helen Keller ismini sıkça duyduğumuz bir aydır.

Körsağır birey denildiğinde akla gelen ilk konulardan biri iletişimdir. Körsağır bireylerde yoğun iletişim problemleri gözlenmektedir. Dokunsal işaret dili onlarla iletişim kurmanın en güzel yollarından biridir. Kişi körsağır bireyin ellerini kendi elleri üzerine koyarak işaret dili ile konuşur. Birçok körsağır birey dokunsal işaret dili kullanarak iletişim kurmaktadır.

Helen Keller konuşmayı nasıl öğrendi?

Çocukken yoğun iletişim ve davranış problemlerine sahip olan Helen Keller’e iletişim kurmayı kendisi de az gören bir birey olan efsane öğretmen Anne Sullivan öğretmiştir. İletişim, öğrenmenin temelidir. Helen Keller’in iletişim becerilerinin gelişmesi akademik becerilerde de ilerlemeyi artırmıştır.

Helen Keller yazı yazıyor

https://www.perkins.org/history/people/helen-keller

Helen Keller kitap okuyor

https://www.perkins.org/history/people/helen-keller

Perkins School for The Blind’da (Perkins Görme Engelliler Okulu) da eğitim alan Helen Keller 1904 yılında lisans derecesi alan ilk körsağır ünvanına sahip olmuştur.

Ünlü Amerikan pedagog Helen Keller  kanoyla, yelkenliyle gezintiye çıkan; yüzen, satranç oynayan, bisiklete binen; tiyatroya, müzeye giden; parmaklarının ucuyla dünyayı keşfeden; Latince, Almanca, Fransızca, İngilizce, Rusça bilen; duymadığı halde sesine yön ve güç vererek konuşmayı beceren bir insandı.Graham Bell  ve Helen Keller sohbet ediyor

https://www.perkins.org/history/people/helen-keller

Hele Keller hayatı boyunca körsağır bireylere faydalı olmak için çalışmıştır. Bununla ilgili makaleler, kitaplar yazmış; konuşmalar yapmıştır.

“Hayat ya cesaretle yaşadığınız bir macera ya da hiçbir şeydir.” diyen Helen Keller, 50 dile çevirisi yapılan “Hayat Hikayem” adlı kendi hayatını anlatan kitabı yazmıştır.

2005 yılında Sanjay Leelabhansali tarafından “Black” adıyla çekilen film, Helen Keller’in hayatından ve mücadelesinden esinlenerek yapılmıştır. Uğur Yücel tarafından 2013 yılında çekilen “Benim Dünyam” filmi de Black in Türkçe uyarlamasıdır.

Cesareti ile hiçbir şeyin imkansız olmadığını gösteren en önemli örneklerden olan Helen Keller, “Yüzünü her zaman güneşe dön, böylece bütün gölgeler arkanda kalır.” sözüyle azmini gözler önüne sermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir