Akademik BecerilerÇok Engelsiz YazılarMateryal ve Etkinlikler

Görme Yetersizliği Olan Küçük Bir Kızın Annesinden Evde Yapılabilecek Etkinlik Fikirleri

Bilindiği gibi son zamanlarda COVID-19 salgını nedeniyle tüm öğrenciler ve ebeveynleri evde. Öğrencilerin eğitime devam etmesi gereken bu dönemde, bir annenin evde yaptığı etkinliklerle görme yetersizliği olan kızının eğitimine nasıl katkı sağladığının öyküsü güzel bir örnek olacaktır.

Ada, 3 yaşında geçirdiği bir ameliyat sonucu görme duyusunu kaybetmiştir. Şu an 8 yaşındadır, Mitat Enç Görme Engelliler İlkokulu 2. sınıf öğrencisidir.

“Düşünün, sağlıklı bir çocuğunuz var ve bir gün tüm hayatınız değişiyor.” diyen Ada’nın annesi araştırarak değişen hayatında neler yapabileceğini keşfetti.

Değişen hayatında Ada’nın hiç resim yapabileceğini bilmiyordu. Ta ki Özel Eğitim Merkezinde öğretmenin elinde sınırları kabartma olarak belirlenmiş bir resim görene kadar.

O günden sonra birçok şeyin sınırlarını belirleyerek etkinlikler planladı.

Ada’nın annesi kızını desteklemede çok kararlıydı.

Kağıt üzerine çizilmiş geometrik şekillerin kenarlarını silikonla belirginleştirerek kızının makasla şekilleri kesmesini destekledi.

Ada’nın annesi bu etkinlikle ilgili videoyu görenlerin buna inanamadığını çünkü gören çocukların bile zor kestiğini belirtti.

Boş yumurta kaplarına farlı küçük nesneler (boncuk, çeşitli taşlar, şekiller gibi) koyarak nesne eşleme yaptılar. Ada farklı yerlerdeki aynı nesneleri bularak onları eşledi

Evadan çeşitli meyve ve şekiller kesip mukavva üzerine yapıştırarak şekil eşleme yaptılar.

Örüntü oluşturma etkinlikleri yaptılar. Annesi çeşitli şekilleri ve/ve ya kuruyemişleri sıralayıp Ada’nın devam ettirmesini sağladı.

Annesi ev işlerinde her zaman Ada’ya fırsat verdi. Kek yaparken, köfte yaparken, sarma yaparken, balkon yıkarken hatta Türk kahvesi yaparken kızının katılımını sağladı. Böylece Ada, ev işleriyle akademik becerilerini birleştirdi.

Ada’nın çorap katlama ve eşleme becerisini birleştirdiği video

Belki de bu hikayenin en güzel yanlarından biri evde yapılan etkinliklerle Ada’nın braille alfabesi öğrenmeye yönelik becerilerinin harika bir şekilde desteklenmesidir.

Ada’nın ailesi Ada’nın braille alfabesi öğrenmesi için Perkins akıllı daktilo almanın en uygun fikir olduğuna kara verdi. Ancak Perkins akıllı daktilonun pahalı olması nedeniyle Ada’nın annesi kızı için örgüden ürünler hazırlayıp sattı. Dört ay gibi bir süre sonunda Ada’nın ailesi Perkins akıllı daktilo aldı.

Ada, bir yılda haftada sadece 2 saatlik eğitimle braille alfabesini öğrendi.

Ada’nın annesinin braille alfabesi ile ilgili düşüncesi;

“Braille alfabesini görünce çok zor olduğunu düşündüm. Nasıl öğreneceği konusunda endişelendim. Ancak öğrenemez diye düşünmedim. Aslında zor değil, biz görenler için zor görünüyor. Ben de kızımla beraber öğrendim.”

Braille’e erişmek ve öğrenmek zor olabilir. Ancak inanmak, farklılıkları ortadan kaldıran güçtür. Bu hikaye, inanmanın her şeyin gerçek olabileceğini gösteren harika bir örnektir.

Bu hikaye 2019 yılında Paths to Literacy web sitesinde Braille okuryazarlık ayında örnek olarak öğretmen Derya Uyar’ın kalemiyle yayınlanmıştır.

 

 

 

One thought on “Görme Yetersizliği Olan Küçük Bir Kızın Annesinden Evde Yapılabilecek Etkinlik Fikirleri

  • Aysun Aydoğdu

    Çok tatlısın, çok da akıllısın Ada. Seni dinlemek ve izlemek çok keyifli.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir